Hoe maak ik mijn keuken goed schoon?

Hoe maak ik mijn keuken goed schoon?

Het leven speelt zich af in de keuken. Mensen koken, bakken en eten samen. Geen wonder dat de keuken snel vies wordt. Alleen koken leidt onvermijdelijk tot spetters vet, kruimels en vlekken. Dit vraagt om regelmatig schoonmaken, anders zit je al snel met een hoop vuil.

Ecologische reinigers

Ecologische schoonmaakmiddelen hebben de voorkeur voor het schoonmaken van keukens, omdat ze goed schoonmaken maar veel milder zijn. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn niet goed voor je gezondheid en bijzonder slecht voor het milieu. Gebruik dus geen ontsmettingsmiddelen. Deze zijn helemaal niet nodig als je maar heet genoeg afspoelt.

Hoe vaak moet ik mijn keuken schoonmaken?

Er moet worden opgemerkt dat regelmatig schoonmaken om hygiënische redenen de hoogste prioriteit heeft. Als je niet schoonmaakt, trek je op de lange termijn niet alleen ongedierte aan, maar kweek je ook bacteriën en schimmels.
Heel belangrijk: wanneer er met rauw vlees, vis of eieren is gewerkt in de keuken , moet onmiddellijk grondig worden schoongemaakt en onder zeer heet water worden afgewassen. Dit is de enige manier om een mogelijke salmonellabesmetting te voorkomen.

Dagelijkse/onmiddellijke reiniging

  • Reinig de werkoppervlakken na elk gebruik.
  • Gemorste vloeistoffen moeten onmiddellijk worden opgeveegd. Dan droogt het niet op.
  • Na elk gebruik moet de kookplaat gereinigd worden als hij weer koud is.
  • Veeg de vloer indien nodig.
  • De kookplaat moet regelmatig worden schoongemaakt. Anders hoopt vuil en vet zich op.
  • Als we altijd alles drogen na het schoonmaken, kunnen geen bacteriën of schimmelsporen nestelen.

Wekelijks

  • Neem planken en oppervlakken één keer per week af.
  • De vloer moet één keer per week vochtig worden gedweild.
  • Veel ziektekiemen verzamelen zich op kranen en handgrepen. We kunnen dit voorkomen door ze één keer per week schoon te maken.
  • Wissel of was schoonmaakdoekjes en sponzen regelmatig, vooral na contact met vlees, vis en eieren. Ze worden weer hygiënisch schoon bij 60 graden.

Maandelijks

  • De afzuigkap moet worden gecontroleerd en het filter moet indien nodig worden vervangen of gereinigd.
  • De behuizing van de afzuigkap moet ook worden schoongemaakt.
  • De bovenkant van de kasten afstoffen en afnemen.
  • De koelkast moet één keer per maand schoongemaakt worden. Het is verreweg de grootste bron van bacteriën in het huishouden, dus dit is erg belangrijk.
  • De vaatwasser mogen we ook niet vergeten. Bacteriën worden gedood bij 50 graden en hoger. Regelmatig schoonmaken draagt bij aan de prestaties.

Een schone keuken bevordert in hoge mate een goed algemeen gevoel van welzijn. Daarom mogen we schoonmaken niet verwaarlozen. Met ecologische schoonmaakproducten kun je de keuken op een milieuvriendelijke manier schoonhouden.