Iedereen maakt (schoonmaak)fouten - tips voor professionals & zij die niet van schoonmaken houden

Iedereen maakt (schoonmaak)fouten - tips voor professionals & zij die niet van schoonmaken houden

Je eigen vier muren schoon en netjes houden is vaak niet zo eenvoudig. Zeker als er een gebrek is aan tijd, routine en de juiste kennis. Of je nu voor het eerst naar je eigen koninkrijk bent verhuisd of een ervaren schoonmaakster bent, zelfs zelfverklaarde schoonmaakprofessionals zullen een aha-effect ervaren met de volgende tips. Dus: Lees & Leer!

Tip #1: De juiste volgorde
Zuig eerst het grove vuil weg en begin dan met het fijn schuren! Hoe logisch dat ook klinkt, het is fout! Begin altijd met het afvegen van de oppervlakken en tafels , want zo kunnen de kruimels en pluisjes die vallen, achteraf worden opgezogen.
Een goede herinnering is hier: maak van boven naar beneden schoon!

Tip #2: S voor CLEAN
Op het eerste gezicht klinkt deze truc misschien een beetje grappig, maar het gebruik van de juiste veegtechniek bespaart je veel moeite en tijd. Want met de bekende “links-naar-rechts beweging” worden vuildeeltjes verdeeld in plaats van verwijderd. Een gebogen S-vorm is hier effectiever - u bespaart uzelf herhaaldelijk afvegen en activeert tegelijkertijd uw hersencellen! :-)

Tip #3: Bacteriën hebben geen vakantie!
Bijna iedereen kent de situatie: na het eten was je snel de afwas, veeg je de tafel af en maak je de kachel schoon voordat je naar je welverdiende einde van je werk voor de tv gaat. Voor het gemak wordt voor alles maar één spons gebruikt, die dan in de gootsteen belandt en daar een nacht blijft staan...
Maar let op: er moet orde zijn! Net zoals er verschillende reinigingsmiddelen zijn voor verschillende oppervlakken en objecten, zou je ook een systeem voor sponzen en doeken moeten hebben. Gebruik voor elke kamer een aparte doek en voorkom dat bacteriën en ziektekiemen zich door het appartement verspreiden!
Belangrijk! De combinatie van voedselresten en vocht zorgt voor een bijzonder voedzame bodem voor bacteriën, die niet alleen een vieze geur verspreiden, maar in het ergste geval zelfs ziekteverwekkers blijken te zijn. Om de ziektekiemen geen kans te geven, was je je schoonmaakspullen regelmatig (minstens één keer per week) op minstens 60°C in de wasmachine of in de vaatwasser!

Tip #4: Eeewww - wat stinkt hier?
Niet alles wat blinkt is echt schoon! Want zelfs als de was of de vaat er vlekkeloos uitziet, hopen zich onaangenaam ruikende ziektekiemen op. Dus onthoud: zelfs zogenaamd schone apparaten zoals wasmachines en vaatwassers moeten regelmatig worden schoongemaakt! Misschien herinner je je onze laatste blogpost "Citroenzuur - de alleskunner in het huishouden" nog? Daar leert u hoe u huishoudelijke apparaten eenvoudig, snel en voordelig weer echt schoon krijgt.
Over apparaten gesproken : de stofzuiger is af en toe ook meer een stofvanger. Want onze populaire schoonmaakhulp maakt ons leven een stuk makkelijker, maar er verzamelt zich ook veel vuil op en in het apparaat. In plaats van op te wervelen en het oude stof door het appartement te verspreiden, reinigt u eenvoudig de behuizing en het filter met een microvezeldoek!

Tip #5: Grote en kleine lepels
Als kind geleerd en al op jonge leeftijd aan uw kroost geleerd: het bestek wordt met de punt naar boven in de vaatwassermand geplaatst - een mythe die al generaties lang wordt doorgegeven en niet helemaal correct is. Deze instructie is vrij logisch, zodat de tanden van de vorken niet blijven haken of buigen. Messen en lepels moeten echter tegenover elkaar worden geplaatst om de bekende lepelpositie, d.w.z. in elkaar liggen, te vermijden. Zo blijven er geen restjes achter en schitteren je gerechten elke dag in nieuwe pracht!

Tip #6: Spiegel, spiegel aan de wand...
Ook is het schoonmaken van spiegels en ramen niet per se een van de meest populaire taken op het schoonmaakplan, want ook al garanderen sommige reinigingsmiddelenfabrikanten een "streeploos resultaat", er blijven altijd een paar strepen op het glas en schoonmaken wordt hopeloze taak... Maar wat is het punt eigenlijk?
Het weer is hier debet aan, want als de zon schijnt, warmen de ruiten op en verdampt het vocht uit het water en reinigingsmiddel sneller dan je ze droog kunt vegen. Dus de beste tijd om ramen te wassen is in de late namiddag of avond en wanneer de temperatuur lager is dan 20°C.

Tip #7: toilet/plasbox/potje/toilet/kast/troon/…
… of ‘waar zelfs de keizer te voet heen gaat’. Maar zelfs de mooiste namen maken de rustige plek voor sommigen het meest gevreesde gebied als het gaat om het schoonmaken ervan. (Het feit dat er vaak veel meer bacteriën op sommige deurklinken, koelkasten of pc-toetsenborden zitten, wordt hier slechts terloops vermeld...) *
Terug naar toiletreiniging en de volgende handige tips:
- Plaats de toiletborstel na het reinigen niet direct in de houder, maar laat deze even drogen. Op deze manier kunnen de ziektekiemen zich niet vermenigvuldigen en wordt een onaangename geur vermeden. Maar belangrijk : vervang de borstel regelmatig!
- Sluit het toiletdeksel tijdens het doorspoelen! Door de waterstroom kunnen druppeltjes met bacteriën ongemerkt in de lucht komen en zich nestelen in hygiënische artikelen zoals tandenborstels, haarkammen etc. Poeh!

* Met gemiddeld 3.000 bacteriën per vierkante centimeter staat de wc-bril achter koelkasten (ca. 11.000), deurklinken en lichtschakelaars (ca. 7.000), snijplanken (ca. 6.000) en mobiele telefoons en pc-toetsenborden (ca. .4.000).

Tip #8: Hond & baas
De beste en tegelijkertijd meest behaarde vriend van de mens drukt ook graag zijn stempel op de vloer en de bank. Om de fijne haartjes niet overal te verspreiden, is het raadzaam om eerst met een bezem te vegen en daarna een stofferingklieropzetstuk te gebruiken voor het stofzuigen - ook voor de vloer. Zo kun je zelfs de scheve plekken in de hoeken en op de bank bereiken.

Tip: Lees de reinigingsinstructies!
Of het nu gaat om een nieuwe boekenplank, uw favoriete knuffelstoel of recent aangeschafte apparatuur - na succesvolle montage of installatie wordt de bijgevoegde gebruiksaanwijzing meestal onmiddellijk weggegooid. Maar wacht! Voordat de instructies bij het papierafval belanden, maak er dan een foto van of schrijf de schoonmaaktips op ! Zo bespaar je jezelf experimentele en tijdrovende schoonmaakavonturen en geniet je van efficiënte reinheid en meer flexibiliteit in je portemonnee.

Dus je ziet, schoonmaken is ook een wetenschap op zich - neem ons advies ter harte en wie weet zwaai je in de toekomst met een beetje meer plezier en motivatie aan de schoonmaak!